Over mij

Els Fleuren

Ik ben Els Fleuren. Sinds 1993 beoefen ik wekelijks hatha – raja yoga aangevuld met meditatievormen. In 2001 ben ik gestart met de opleiding voor yoga-docente bij “De Blikopener, centrum voor yoga” in Tilburg. Deze opleiding is erkend door de Vereniging voor Yogaleerkrachten Nederland. In november 2005 heb ik deze opleiding afgerond. Daarnaast heb ik vanaf eind 2004 de opleiding “Yoga voor Zwangeren” bij Unide gevolgd. Het diploma hiervoor heb ik in juni 2006 gehaald. Een cursus yoga voor kinderen heb ik ook in 2005 met goed gevolg afgesloten. Deze cursus heb ik gevolgd bij Marijke Ludwig, yogadocente te Boxtel.
Els Fleuren
Voor mij heeft de beoefening van yoga zeker geleid tot een evenwichtiger bestaan en een blijdschap voor alles en iedereen om mij heen. Dit gevoel van blijdschap en enthousiasme probeer ik door te geven tijdens de yogalessen.

be yoga

Van be yoga kun je eigenlijk maken wat je wil. Mij voorkeur gaat uit naar de Engelse uitspraak “bie yoga” of te wel “ben yoga”. Voor mij zou dat de essentie zijn. Natuurlijk kan “Berkel-Enschot” yoga ook en de leukste is misschien wel “bij Els”. be yoga als naam voor mijn Yoga activiteiten voelt gewoon goed en ik hoop hier nog lang mee te kunnen werken.
Het logo dat ik steeds heb gebruikt, dat blijft. De inhoud hiervan is een weergave van het Manipura chakra.

ManipuraChakra-logo

Manipura is de sanskriet naam voor het 3e chakra in het menselijk lichaam. Het wordt ook wel milt-, navel- of zonnevlecht chakra genoemd en heeft betrekking op de eigen wilskracht, de identiteit, doelgerichtheid, doeltreffendheid. Het woord manipura wordt wel vertaald als ”fonkelend juweel”. Ga je het woord splitsen dan bestaat het uit mani (man, mens) en pura (reinigen, zuiveren). Zo kun je herleiden dat manipura staat voor het zuiveren van de mens. Het, indien nodig, terugbrengen van de juiste dosering wilskracht, identiteit, doelgerichtheid, doeltreffendheid. Niet te veel en niet te weinig. En dit is ook de reden waarom je yoga doet.