Hatha Yoga

Hatha yoga is al duizenden jaren een begrip in het oosten en komt steeds meer in de belangstelling in het westen. Deze vorm van yoga heft blokkades in het lichaam op door het soepeler te maken en biedt daarmee ontspanning voor lichaam en geest. Het is van belang dat de zon (ha) en de maan (tha) ofwel het mannelijke en het vrouwelijke deel in ons lichaam in balans komen en blijven. Yoga draagt hier toe bij. Balans in het lichaam zorgt voor een goede gezondheid. Bij het uitvoeren van de oefeningen gaat het steeds om de persoonlijke inzet en betrokkenheid waardoor forceren wordt vermeden. Hatha yoga is dan ook geen uitputtende training, maar een rustige methode voor het vrijmaken van sluimerende energie. Bovendien kan het ons leren deze energie te beheersen en doelmatig te gebruiken.

Raja Yoga

Raja yoga, in vertaling “de koninklijke yoga” genoemd, omvat alle vormen van yoga waaronder hatha yoga, kriya yoga, bhakti yoga, yoga nidra, yoga filosofie en meditatie. Yoga nidra (lange en diepe ontspanning), kriya yoga (oefening en meditatie) en zen-meditatie kunnen dan ook deel uitmaken van de wekelijkse lessen.

De yoga lessen

De lessen bestaan grotendeels uit hatha yoga houdingen maar kunnen ook afgewisseld worden met meditatie, bhakti yoga (mantra zingen), kriya yogaoefeningen, yoga nidra (lange en diepe ontspanning) en zen. Daarnaast krijgt ademtraining aandacht tijdens de lessen. De ademhaling neemt een belangrijke plaats in in ons dagelijks leven, maar hiervan zijn we ons vaak niet bewust. Foutief ademen echter leidt tot stress, hoge bloeddruk, piekeren en de aandacht er niet bij kunnen houden. De juiste ademhaling, die we als baby vanzelf al deden, opnieuw leren en toepassen, zorgt ervoor dat we evenwichtiger in het leven komen te staan.

De doelgroep

In principe kan iedereen yoga beoefenen, zij het dat lichamelijke beperkingen tijdens de beoefening van hatha yoga nooit uit het oog verloren mogen worden. Het is nodig gezondheidsklachten aan mij door te geven, zodat kan ik hier, tijdens de oefeningen, rekening mee kan houden.

Benodigdheden

Je hebt gemakkelijk en soepel zittende kleding nodig en een badlaken of handdoek om op te liggen. Matten en meditatiebankjes worden door mij verzorgd.

Deelname

Heb je interesse in het volgen van yogalessen bel dan voor informatie of stuur een e-mail. Kijk voor de gegevens op de contact-pagina.  Bovendien bied ik je de mogelijkheid tot kennismaking door middel van een proefles.